Son Peygamber? Son Büyücü? / Aakash Odedra – Rising

6 Ekim 2012 akşamı Haliç Kongre Merkezi’nin soğuk ve yüksek duvarları arasında ve önümdeki Mr.Einstein’ın sahneyi ikiye bölen kütlesi eşliğinde iDANS 06 Festivali bünyesinde Aakash Odedra’nın Rising (Yükseliş) adlı, içinde bulunduğu mekana tastamam zıt dans/performansını izleme şerefine nail oldum. Zira izlediğimiz eser bize yalnızca Güney Asyalı-Britanyalı dansçı Odedra’nın dikkate değer yeteneğine şahit olma fırsatı vermesinin yanında, çağdaş dansın dünyada öne çıkan dansçı ve koreografları olan Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui ve Russel Maliphant gibi isimlerin bu genç ve yetenekli beden üzerine işlediklerine de tanıklık ettik.

Lokal bir gölge: Dört farklı parçadan oluşan eserin ilk bölümünde Aakash Odedra, eğitimini aldığı Kathak dansını kendi koreografisi olan Nritta (saf dans) ile göz önüne sererken siyah entarisiyle bir sihirbaz gibi coşkulu bir hızda sahnede süzülüyor. Bu kaligrafik gölgenin coşkusu, köşeli ve sert uçlardan yumuşak ve dairesel uçlara savrulurken avcundaki bir tutam dişi, bir tutam da eril toz zerrecikleri mekanda süzülüp akıyor. Sınırsız kıvrımların dengesi ve enerjisi siyah mürekkebin duygudurumunu yansıtıyor.

Mistik bir uğultu: Dumanlar simsiyah sahnede dağılır ve yükselirken çıplak bir omurgayla karşılaşıyoruz, kanatları olan bir hayvan çığlığı eşliğinde. Akram Khan’ın, Aakash’ın bedeninin gölgelerinin derinliğinde yatan bir hayvan olup olmadığını araştırdığı bu parçada kaburgalar ve kürek kemikleri içerisinden fırlayan bir vahşi tavır olarak benliğimize işliyor. Eril bir çabukluk, sarı ışığın altında kaygan geçişlerle zaten dönüşmüş bedenini esir alıyor. Mekanda kayıp giderken, dumanı dağıtan hızıyla gözden kaybolan bir sihirbaz adeta. İçinden çıkmak istediği şeffaf kozada dönüşen bir adam.

Duman zehirlenmesi: Koni ışığın içinden geçen el, kendi gölgesini yakalamaya çalışıyor. Maliphant’ın ışığın hareketini keserek kapalı bir evren yaratmayı amaçladığı bu korkutucu var olma durumunda bir sihirbaz, hatta tanrısal bir varlık avcundan bize mesaj gönderiyor. Birer toz zerreciği olarak bizi hareketin keşfi için sahneye çıkarıyor.

Okyanusta ateş böcekleri: Kapkara bir görüntü ve birer birer o sihirli elle aydınlanan ampullerin arasından beyaz bir varlığın bitmeyen nefesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Uzayan, dönen ve durmadan yumuşayan bir sufinin sessiz mimarı Sidi Larbi Cherkaoui, ışık ve sesin, yakınlık ve uzaklık yanılsamasını araştırıyor. Aydınlık tütsüler karanlığa birer birer bürünürken, ellerinin arasındaki küresiyle bir yogi yıldızlar gibi gökyüzüne yükseliyor.

Aakash Odedra, takdire şayan hareket yeteneği, enerjisi ve tanrısal varoluşuyla alkışlar eşliğinde bilinmedik bir yerlere uğurlanıyor.

Ekim 2012 tarihinde idansblog.org’da yayınlanmıştır.

Yorum bırakın